Yövuoroa tekevä Jouni pystyy nukkumaan missä vain, melkein milloin vain

Jouni Pesonen on tehnyt pelkkää yövuoroa lähes kolme vuotta. Se sopii hänelle hyvin. Unirytmin vaihtaminen on helppoa, ja yötyö jättää aikaa muille harrastuksille. Pesosen harrastukset eivät olekaan ihan helpoimmasta päästä – parhaillaan hän toipuu Classic bodybuildingin SM-kisoista, jossa hän pokkasi toisen sijan. Tähtäimessä on menestyminen myös maailmanmestaruustasolla. 

Pesonen siirtyi OAK:n palvelukseen parisen vuotta sitten, kun PostNordin Pohjois-Suomen jakelu alkoi toimia OAK:n terminaalin kautta. Pääsääntöisesti Pesosen käsien läpi kulkee siis PostNordin paketit ja lavat, mutta jonkin verran hän tekee töitä myös OAK:n elintarvikepuolella. 

”Yövuoro on 8,5 tuntia, ja alkaa alkuviikosta puolilta öin, loppuviikosta puoli kaksi aamuyöllä”, hän kertoo. Pesosen vuoro päättyy, kun työt tehty. Välillä hän tekeekin ylitöitä, ja kertoo olevansa ”ahne” työntekijä. Tällä hetkellä hän on kuitenkin lomalla, sillä voimat ei riitä työn tekoon: ”Hädin tuskin enää kävelemiseenkään”, hän lisää. Syynä on ollut rankka valmistautuminen Classic bodybuildingin SM-kisoihin. ”Tämä on 24/7-laji, ja on välttämätöntä, että työnantaja on joustava. OAK:lla olen voinut esimerkiksi ajoittaa lomiani kisa-aikataulujen mukaan. Tarvitsen nimittäin vapaata ennen ja jälkeen kilpailujen.” 

Rytmi vaihtuu lennosta 

Pesonen käy harjoittelemassa aamuisin työvuoronsa jälkeen. Sen jälkeen kotona vietetään aikaa lasten kanssa, kunnes hän menee nukkumaan noin 16–18 välillä. Rytmin vaihtamisen kanssa hänellä ei ole ongelmia, ja Pesonen kertookin, että viikonlopun rytmi käännetään lennosta. ”Tosin meille on tulossa perheenlisäystä pian, joten saa nähdä, millaisella rytmillä tulevaisuudessa nukutaan, vai nukutaanko ollenkaan”, hän naurahtaa.  

”OAK:lla on monenlaisia työvuoroja, mutta olen pystynyt sopimaan työnantajan kanssa, että teen tätä samaa vuoroa. Näin olen pystynyt hyvin yhdistämään työn ja tämän erittäin vaativan lajin. Rutiinit – treenit ja syömiset – pystyvät työvuoron mukana säännöllisinä.” 

Tarkkuutta, vastuuta ja täsmällisyyttä 

Millaista sitten on yötyö OAK:n termiaalilla? ”Kiteyttäisin, että tämä on aikatauluhommaa. Pitää huolehtia, että kaikki tavarat lähtevät oikeaan aikaan. Tässä työssä on syytä olla tarkka, vastuullinen ja täsmällinen. Yhden työkaverin kanssa huolehditaan, että kaikki hommat toimivat terminaalilla yöllä, kuten pitää”, Pesonen kertoo. 

Rekkoja tulee 6–7 yön aikana. Ne puretaan, ja tavarat siirretään terminaalissa omille alueilleen. Sen jälkeen käynnistyy lajittelu, joka on monivaiheinen prosessi. Kaikki etenee jämptisti. Pesonen muisteleekin reilun kahden vuoden takaista siirtymää OAK:n terminaalille, kun PostNordin toiminnot vaihtuivat Oritkarin terminaalille kirjaimellisesti yön yli. ”Siinä oli lievä kaaos ensimmäisenä yönä, kun eihän tätä etukäteen voitu harjoitella ihan loppuun saakka. Lisäksi tuli sähkökatko, joka pimensi hallin toviksi. Silloin ei voitu puhua jämptistä etenemisestä. No, tästäkin selvittiin kunnialla, mutta mieleen tämä on jäänyt”, hän naurahtaa. 

Pesonen pitää työstään paljon. ”Tämä on kokonaisuutena hyvä ja minulle sopiva paketti: kun työt hoidetaan kunnolla, kaikki on hyvin. Täällä on hyvä työilmapiiri, ja minusta myös palkka on hyvä.” 

Lue lisää OAK:n avoimista työpaikoista 

Jaa verkostollesi