Oma aurinkovoimala kotiin – kannattaako?

Aurinkopaneelit

Aurinkovoimalla on merkittävä asema tulevaisuuden puhtaammassa energiatuotannossa. Sitä voi hyödyntää niin kodeissa kuin isommassakin mittakaavassa yhteiskunnan tasolla. Esimerkiksi Walesilainen aurinkopuisto tuottaa energiaa tuhansien ihmisten käyttöön. 

Aurinkovoimalla on kiistattomia etuja moneen muuhun energiantuotantomuotoon verrattuna. Se on käytännössä hiilidioksiditon vaihtoehto, jossa syntyy vain välillisiä päästöjä esimerkiksi aurinkopaneelien tuotannosta ja kuljetuksesta. Lisäksi aurinkovoima, joka jaetaan aurinkolämpöön ja -sähköön, on uusiutuva ja käyttökustannuksiltaan edullinen energiamuoto. Tiesitkö, että aurinkovoiman kuluttaminen loppuun on aika lailla mahdotonta? Sitä riittää arviolta 6,5 miljardiksi vuodeksi.

Kodin aurinkovoimala on houkuttavan kuuloinen vaihtoehto: mahdollisuudet säästää ostosähkössä, omavaraisuuden lisääntyminen sekä ympäristöystävällisyys ovat hyviä syitä pohtia, sopisivatko aurinkopaneelit omaan käyttöön.

Onko aurinkovoima fiksu ratkaisu Suomessa?

Kannattaako aurinkopaneelien hankinta sitten myös Suomessa? Useiden näkemysten mukaan aurinkovoimalla voitaisiin kattaa merkittävä osa energiantarpeestamme. Aurinkopaneelit hyödyntävät suoran auringon säteilyn lisäksi niin sanotun hajasäteilyn, eli ilmakehän, pilvien ja maan heijastamaa säteilyä. Siksi Etelä-Suomessa kokonaissäteilyn määrä onkin aika lailla samaa luokkaa kuin Saksan pohjoisosissa.

Oman aurinkovoimalan kannattavuuden voi laskea tarkkaankin. Tärkeimpiä kannattavuuteen vaikuttavia asioita ovat muun muassa järjestelmän hinta ja alueen auringon säteilyn määrä. Esimerkkilaskelmia löytää muun muassa Motivan sivuilta.

Jos kotitalouden sähkönkulutus on alle 10 000 kilowattituntia, voi olla, ettei nykyisillä, kohtuullisilla sähkönhinnoilla investointi tuota takaisin. Toki aurinkopaneelit ovat aina ympäristöteko sinänsä. Jos sähkönkulutus nousee tästä merkittävästi, alkaa investointi tuottaa itsensä takaisin 10–20 vuoden aikana. Mitä suurempi on sähkönkulutus, sitä parempi on tuotos-panos-suhde. 

Aurinkovoima yhteiskuntaa pyörittämässä

Isommassa mittakaavassa aurinkovoimaa hyödynnetään monella tavalla, joista osa koskettaa ihmisten arkea ja elämää merkittävästi. Esimerkiksi Intiassa jaetaan köyhille perheille valaisimia, jotka päivän aikana keräävät aurinkoenergiaa illalla valaisten koteja. Afrikassa puolestaan ladataan laitteita aurinkovoimalla. 

Suomessa aurinkovoiman hyödyntäminen on vielä kohtuullisen pientä. Suurin suunnitteilla oleva hanke on Kalajoen 10 megawatin aurinkovoimala. Se vastaa noin 600 kotitalouden vuotuista kulutusta. Aurinkovoimaa hyödyntävät myös monet yritykset. Esimerkiksi Oulun alueella OAK:n Oritkarin terminaaliin on rakennettu aurinkovoimala, joka tuottaa noin neljänneksen terminaalin vuotuisesta sähköntarpeesta. OAK:n terminaali on tärkeä solmukohta Pohjois-Suomen elintarvikejakelussa.

Suurin murros on kuitenkin vielä edessä: ala kehittyy jatkuvasti, ja Vattenfallin sivuilla todetaan, että uudet innovaatiot nanoteknologiassa ja kvanttifysiikassa voivat jopa kolminkertaistaa aurinkopaneeleiden sähköntuotannon. Tunnin aikana maapallon pinnalle tulee auringon säteilyenergiaa enemmän kuin koko ihmiskunta kuluttaa energiaa vuodessa. Mahdollisuudet ovat siis valtaisat.

Miten kotiin saa aurinkopaneelit?

Kodin aurinkovoimalan perustamisessa on erilaisia vaihtoehtoja. Aurinkopaneelit voi joko ostaa omaksi, tai ne voi vuokrata kuukausimaksulla esimerkiksi energiayhtiöltä. Omasta aurinkovoimalasta voi myös myydä ylijäämäenergian energiayhtiölle. 

Aurinkopaneeleissa on monia erilaisia vaihtoehtoja, joten sopivimman tuotteen valitsemiseen kannattaa nähdä aikaa ja vaivaa. Palveluntarjoajia on myös monia, kuten myös sopimusmalleja. Tarkka perehtyminen aiheeseen kannattaa, ja se maksaa varmasti itsensä takaisin.

Jaa verkostollesi